گیربکس هلیکال ( Bevel Helical ) شامل تعدادی چرخ دنده است که دارای یک ساختار مارپیچ یا هلی(هلیکال) هستند.
این گیربکس ها از محل پایه به صورت افقی و عمودی بر سطح مورد نظر نصب می شوند و معمولا از طریق چرخ دنده ها ،چرخ زنجیر ، کوپلینگ و در بعضی مصارف با کوپله مستقیم انتقال قدرت و نیرو می نمایند.
این نوع چرخ دنده ها از دسته چرخ دنده های ساده ولی با امتداد پروفیل مورب نسبت به امتداد شفت می باشد انتقال قدرت و نیرو در این گیربکس ها به علت کاهش یافتن صدا و درگیری نرم چرخ دنده در سیستم انتقال نیرو به کار می روند و می تواند در دورها و تون های بالاتری نسبت به دنده های ساده استفاده می شوند.
اساس کار این گیربکس ها به این صورت است که با کاهش دور باعث افزایش گشتاور در قسمت خروجی می شوند.
امروزه در صنعت و صحبت های عامیانه این مدل گیربکس را به نام هایی چون گیربکس شفت مستقیم ، موتورگیربکس هلیکال ، الکتروگیربکس شافت مستقیم ، چرخ دنده هلیکال و…. می نامند.
این گیربکس برخلاف گیربکس حلزونی و مکعبی، دارای راندمانی بیش از 90 در صد است .
در حالیکه در ساختار درونی گیربکس حلزونی و مکعبی ، فقط از یک نوع چرخدنده استفاده شده است، در گیربکس هلیکال اجزاء تشکیل دهنده متغیر هستند و گاهاً متناسب با کاربرد و میزان انتقال دور به صورت چند محوره تولید می شوند، بعضاً نیز به صورت دو چرخ دنده عمود برهم (از نوع پینیون) تولید می شوند که علاوه بر توانایی انتقال گشتاور قادر به تغییر جهت 90 درجه گشتاور ورودی هستند
این نوع از گیربکس هلیکال به گیربکس BEVEL معروف می باشد. در این نوع از گیربکس هلیکال دو محور دوران همانند گیربکس حلزونی بر یکدیگر عمود هستند، با این تفاوت که در گیربکس حلزونی از ماردون و چرخدنده ساده استفاده شده است ولی در این نوع گیربکس ها از چرخنده دنده پینیون استفاده شده است. که راندمان بیشتری دارند.
یکی از مزایا استفاده از گیربکس هلیکال ، این است که در حالی که چرخش محور خروجی نسبت به محور ورودی بسیار کمتر است قدرت در خروجی چند برابر قدرت در ورودی است.
گیربکس هلیکال نیز همانند گیربکس معکبی و حلزونی هم به صورت فلنچ دار و هم به صورت بدون فلنچ تولید می شود.
در موارد فلنچ دار گیربکس به صورت مستقیم با منبع تولید توان( الکتروموتور) کوپل می شود، برخلاف موارد فلنچ دار در تیپ های بدون فلنچ، گیربکس با تسمه پولی و چرخ زنجیر به منبع تولید توان(الکتروموتور) متصل می شوند. در این موارد حجم فضای اشغالی برای نصب گسترش می یابد. به طور معمول الکتروموتور الکتروژن بهترین گزینه برای کوپل شدن با گیربکس شریف است.
به طور کلی فلنچ های مورد استفاده در گیربکس صنعتی به دونوع کوچک وبزرگ به ترتیب به فلنچ های B5 و B14 معروف هستند. که متناسب با نوع موتور کوپل شده با گیربکس کاربرد دارند.
یکی از اصلی ترین ویژگی های گیربکس صنعتی هلیکال ( شافت موازی) کم صدا بودن گیربکس در هنگام کار است.
این نوع گیربکس برا جلوگیری از برگشت پذیری خروجی دارای ترمز است و در ورودی و خروجی دارای فلنچ است.
گیربکس هلیکال وابسته به نسبت تبدیل و سایر مشخصات انتخابی در صنایع مختلفی از جمله فولاد ، نساجی ، معدنی ، بسته بندی ، بالابر ، سیمان ، انتقال مواد ، غذایی و آشامیدنی ، چوب ، لاستیک ، پلاستیک و سایر صنایع مرتبط کاربرد دارد.